Antistatik Epoksi Zemin Kaplama

Antistatik Epoksi Zemin Kaplama

Birçok ticari ve endüstriyel operasyon için statik deşarjın oluşması büyük bir tehlikedir. İşçileriniz binada dolaşırken vücutlarında tutulan bir elektrik yükü biriktirirler. Bu, metal veya iletken bir şeye dokunduklarında deşarj olabilir. Bunun metal bir kapı tokmağıyla gerçekleşmesi sorun değil, ancak kıvılcım hassas bir elektronik bileşene veya yanıcı bir nesneye çarparsa felaketle sonuçlanabilir. Anti-statik epoksi zemin kaplama uygulamasının devreye girdiği yer burasıdır . Bu tür olayların olasılığını büyük ölçüde azaltabilir. Basitçe ifade etmek gerekirse, epoksi, karışımın içine yerleştirilmiş iletken elementlere sahip olabilir ve bu da işçilerinizin zeminde hareket ederken sahip olabileceği herhangi bir birikmiş statik yükü yakalamasına olanak tanır.

Epoksi karışımında nispeten az sayıda elektriksel olarak iletken parçacık bulunduğundan, elektrostatik epoksi döşemeden daha yüksek düzeyde bir dirence sahiptir. Daha sonra topraklamayı sağlamak için döşemeyle birlikte bakır borular veya şeritler döşenir. Elektrik akımı genellikle bu zeminlerden geçer. Bu en yaygın olarak elektronik bileşenler üzerinde çalışma yapılan ortamlarda kullanılır.

Zemin Kaplama Avantajı ve Antistatik Etki

Anti-statik epoksi zemin kaplama, yüksek kimyasal dayanım ve dekoratif özelliklerin yanı sıra derzsiz yüzeylere sahip bir zemin sağlanması gerektiğinde diğer zemin kaplama yöntemlerine göre tercih edilmektedir. Anti-statik epoksi zemin kaplama genel olarak incelendiğinde elektronik ve enerji endüstrilerinde, otomotiv sektöründe, ilaç firmalarında, havacılık endüstrilerinde, ameliyathanelerde, bilgisayar odalarında vb pek çok alanda kullanılmaktadır. Yüksek performanslı bir kaplama hazırlamak için iyi bir yüzey hazırlığı çok önemlidir. Kaplamanın uygulanacağı betonun yüzeyi sert, sağlam olmalı ve tozdan ve boya, kireç, kaplama, sıva, kür maddeleri, şerbet ve diğer yapıştırıcı kalıntıları gibi diğer bariyer malzemelerinden arındırılmış olmalıdır.

Mekanik hazırlık öncesinde öncelikle cila, cila, gres, yağ ve benzeri kirletici maddelerin uzaklaştırılması için uygun bir yağ çözücü kullanılır. Kirlenmiş beton yüzeyler, kazıma, kazıma, taşlama veya püskürtme ekipmanıyla mekanik olarak hazırlanır ve mekanik yöntemlerle sağlam, sağlam betona uygun şekilde hazırlanır. Toz ve döküntü izleri vakum ekipmanı kullanılarak giderilir.

Uygulama Basamakları

1) Yüzey hazırlığı

Tüm yüzeyler anti-statik epoksi zemin kaplama öncesi kuru (maks. %5 nem içeriği), temiz, sağlam ve tortusuz olmalıdır. Her kaplamada olduğu gibi zeminlerin temiz ve tozsuz olması, kaplamanın tutunma kapasitesini arttırır.

2) Astarlama

Astar içeriklerinin birlikte karıştırılmadan önce iyice karıştırılması zorunludur. İçerikler yavaş hızlı bir matkap ve kürek kullanılarak en az 4 dakika boyunca yavaşça karıştırılır. Daha sonra kuru beton yüzeye metrekare başına 0,2 ila 0,25 kg/m2 olacak şekilde fırça/rulo ile astar uygulanır.

3) Bakır Bandın döşenmesi

Gerekli genişlik ve kalınlıkta bakır şerit döşenir. Öncelikle yağlı kâğıt çıkarılır ve bakır şeridin yapışkan tarafı açıkta bırakılır. Kendinden yapışkanlı bakır şeridi temiz astarlanmış alt tabakaya uzunlamasına ve enine 1 ila 4 metre mesafede yapıştırılır. Topraklama bağlantısı için odanın herhangi bir ucunda bakır şerit uzatılmalıdır.

4) Astar Kat

Doğal siyah renkte üç bileşenli tesviye sistemidir. Astarın kurumasından sonra baz kat uygulanmalıdır (genellikle astarın uygulanmasından 6 - 8 saat sonra).

5) Son Kat

Anti-statik epoksi zemin kaplama için son katın baz kat ile daha iyi yapışması için kuruyan baz kat yüzeyinin zımpara kâğıdı kullanılarak pürüzlendirilmesi tavsiye edilir. Son kat sağlamlık arttırıcı olarak tercih edilir. Özellikle kaplamanın homojen yayılması ve sağlamlığını koruması için gerekli bir uygulamadır. Elektrik akımının insan sağlığına zarar vermeyecek hale getirmesinde etkili olan bir yöntemdir.